Fond građanima daje 12 milijuna kuna za korištenje obnovljivih izvora energije


Pokrenut je novi poziv za sufinanciranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama. „S 12 milijuna kuna građanima ćemo sufinancirati nabavu i ugradnju kotlova na biomasu i dizalica topline. Ovisno o području gdje se kuća nalazi, moguće je dobiti poticaje u rasponu od 40% do 80%, odnosno maksimalno do 35 tisuća kuna s PDV-om za ugradnju sustava na biomasu ili do 45 tisuća kuna s PDV-om za sustave s dizalicom topline.“ najavio je direktor Fonda Dubravko Ponoš.

„Cilj nam je potaknuti korištenje obnovljivih izvora energije u sustavima grijanja i hlađenja.“ istaknuo je Ponoš. „Takvi sustavi su ekološki puno prihvatljiviji, jer podrazumijevaju smanjenje potrošnje fosilnih goriva. U konačnici, to utječe na smanjenje emisija CO2 i ima pozitivan utjecaj na okoliš.“ zaključio je.

Inače, troškovi za grijanje u hrvatskim kućanstvima predstavljaju i do 75% ukupnih režijskih troškova. Zamjenom starijih peći učinkovitijim kotlom moguće je uštedjeti na količini ogrjeva kao što su drvo i pelet, dok je korištenjem dizalice topline moguće smanjiti korištenje električne energije elektrootpornog grijanja i do 4 puta. Za sufinanciranje se mogu prijaviti vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća koje su zakonite, u kojima je više od 50% površine namijenjeno za stanovanje te imaju najviše 3 stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600m2. Postotak sufinanciranja ovisi o lokaciji kuće, pa će tako do 80% moći dobiti stanovnici područja posebne državne skrbi i prve skupine otoka, 60% građani na brdsko planinskom području ili na drugoj skupini otoka, dok će svima ostalima biti na raspolaganju 40% bespovratnih sredstava.

Kako bi se prijavili za sufinanciranje, građani moraju zadovoljavati uvjete poziva i imati svu potrebnu dokumentaciju vezanu uz legalnost i vlasništvo kuće te glavni projekt s potrebnim odobrenjima, suglasnostima i posebnim uvjetima građenja (ukoliko su potrebni) i detaljnim troškovnikom, koji će izraditi ovlašteni inženjer.

Natječaj će biti otvoren od 31. listopada do iskorištenja sredstava odnosno do kraja godine, a o rezultatima prijava će građani biti obaviješteni pismenim putem.

Građani čiji zahtjevi budu potpuni i prihvaćeni, na adresu će odmah dobiti i Odluku o sufinanciranju i Ugovor te imaju rok od 12 mjeseci za ostvarenje svog projekta. U dogovoru s dobavljačem opreme i radova, građani troškove mogu podmiriti u potpunosti i tražiti nadoknadu.

Detaljne informacije o programu sufinanciranja mogu se pronaći na:
JAVNI POZIV - TEKST
Prijavni obrazac s ostalom dokumentacijom
ili na stranici WWW.FZOEU.HR


U skladu s proizvodima iz naše ponude kao i s brojnim uslugama koje Vam nudimo kao što su ovlaštena montaža, projektiranje, izrada troškovnika i stručni nadzor građenja u mogućnosti smo zadovoljiti tražene uvjete natječaja.

Za više informacija slobodno nas posjetite ili nas kontaktirajte putem telefona odnosno e-mail adrese.


Novosti s društvene mreže

Kontakt

  • Adresa: SOLAR-LED-PELET
    Starih statuta 4 (Punta), 52100 Pula - HR

  • Radno vrijeme: Ponedjeljak - Petak: 09.00 - 16.00
    Subota: 09.00 - 13.00

  • Telefon: (385) 52 573-264 / (385) 91 357-3264

  • Telefon servis: (385) 91 257-3264

  • Email: info(at)pelet.hr

Pratite nas na društvenim mrežama